Kinderwens

Vanaf je kinderwens kan je terecht bij de vroedvrouw.

In één consultatie wordt gescreend naar risicofactoren en krijg je bovendien heel wat uitleg over hoe je gezond zwanger kunt worden. Bovendien kan je er met al je vragen terecht. Hoe lang kan ik proberen zonder dat extra hulp nodig is? Ik neem medicatie, mag dit tijdens de zwangerschap? Wanneer ga ik voor de eerste keer naar een gynaecoloog/vroedvrouw/huisarts? Foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Hoe begin je aan de realisatie van je kinderwens als alleenstaande moeder, of wanneer je als koppel niet beschikt over een baarmoeder, eicellen en zaadcellen?

Of gewoon nood aan een babbel, voor je aan die nieuwe fase in je leven start?

Deze zogenaamde preconceptuele consulten resulteren in gezondere zwangerschappen en baby's, en meer relaxte ouders.


Ook voor medicatieinspuitingen en bloedafnames bij een fertiliteitstraject kan je bij me terecht.


Een pre-conceptioneel consult kost 40 euro, met uitzondering van inspuitingen en bloedafnames in functie van een fertiliteitstraject.


Zwangerschap

Medische zwangerschapsopvolging


Je vroedvrouw kan je zwangerschap medisch opvolgen, vanaf dat tweede streepje op je zwangerschapstest. Dit doen we in samenwerking met je arts. Je wordt doorverwezen voor de drie aanbevolen en terugbetaalde echo's, de NIP-test en bij complicaties.

Hoe vaak je bij je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw gaat, kan je zelf kiezen. 


Een consultatie bij de vroedvrouw duurt ongeveer een uurtje. Hierbij nemen we de tijd voor de nodige controles, vragen, luisteren hoe het gaat, en het allerleukste, we luisteren  naar de harttonen van je kindje. Alle informatie die ook via infosessies worden aangeboden komen aan bod in de loop van je zwangerschap.
Zwangerschapslessen in groep


Naast de zwangerschapsopvolging (door gynaecoloog en/of vroedvrouw) kunnen zwangerschapslessen gevolgd worden. Deze begeleiden je stap voor stap doorheen de zwangerschap en bereiden jullie voor op wat komen zal.

De lesjes gaan door in kleine groep, te Centrum Decleer (weststraat 16, Aalter). Partners steeds welkom!Individuele infosessies


Wanneer je geen medische opvolging door de vroedvrouw wenst, kan je wel nog steeds infosessies volgen. Deze kunnen individueel en op maat, naargelang jouw kennis en vragen. 

Infosessies kunnen ook in het Engels gegeven worden. 


Thema's zijn onder meer: 

  • Zwangerschapslevensstijl, opvolging en testen.
  • Borstvoeding, flesvoeding, of net uitleg over de twee als je er nog niet aan uit bent.
  • Arbeid en bevalling, en wat bij keizersnede, inleiding...? Hulp bij jouw geboorte'plan'?
  • Vaste voeding, starten met papjes of hapjesmethode. 
  • ...


Kraamperiode


Na de geboorte kan je beroep doen op de vroedvrouw voor de nacontroles van mama en baby. De eerste dagen controleren we het geelzien, gewicht, bloedverlies, genezing van hechtingen... Ook helpen we bij de voeding, nemen tijd voor de emotionele kant van deze bijzondere periode, en voor al je vragen. 

Wanneer je naar huis keert voor je kindje 72u oud is, kan de hielprik niet in het ziekenhuis gebeuren. Dan kan de vroedvrouw deze thuis afnemen.

De eerste maand na de geboorte zijn steeds huisbezoekjes, zo hoeven jullie de cocon niet te verlaten. 


Je mag me bellen wanneer je bevallen bent, dan kunnen we samen zien wanneer een huisbezoekje past, eens je terug thuis bent. Het is handig als ik jullie al (eens) zag in de zwangerschap, en daarbij jullie verhaal en dossier ken.


Na die eerste week kan je nog steeds beroep doen op de vroedvrouw. De mutualiteit betaalt nog 6 consulten terug, indien nodig en op voorschrift van de arts kunnen dit er meer zijn. Het eerste levensjaar volgen wij de groei en ontwikkeling van je kindje op, zo kan tijdig worden doorverwezen indien nodig. Ook kan ik je begeleiden bij borstvoedingsproblemen, kolven, afbouwen van borstvoeding, starten van vaste voeding... 

   

Zwangerschapsverlies


Ook wanneer de zwangerschap te vroeg eindigt, plots, of als bewuste keuze, is er steun, zorg en uitleg voor je van de vroedvrouw. Zowel medisch als emotioneel zijn we er voor jullie, en gaan na of doorverwijzing nodig is. Hier sta je niet alleen voor.